Kleurenschema’s onderzoeken, lekker schools :-)

geplaatst in: blogserie: kleur, tips, tutorials | 0

kleurenschema's

Ik heb een hartstikke leuke opdracht voor je! We gaan verder met het onderzoeken van de verschillende kleurenschema’s. Ik vertelde er de vorige keer al over.

Het is leuk en nuttig om te experimenteren met verschillende kleurencombinaties. De kleurenschema’s bieden je een eenvoudige manier om hier mee te beginnen.

Ze geven je structuur en tegelijkertijd geeft het je de ruimte om te experimenteren. Ik raad je aan om alle kleurenschema’s uit te werken. Je hoeft natuurlijk niet alle opties te proberen, maar kies er een paar per schema. Vind je een bepaald schema interessant? Voel je dan vrij om meer combi’s te maken met dit schema.

Laten we beginnen!

  • Allereerst kies je een schema waar je mee begint. Ik ben zelf begonnen met het complementaire schema.
  • Draai de cirkel zo, dat je kleuren hebt die je interessant vindt.
  • Gebruik in de eerste instantie de pure kleuren en maak eenvoudige vlakjes van de kleur. Zet de verschillende kleuren tegen elkaar aan. Als je kleuren tegen elkaar aan zet kun je goed zien wat het effect is van de kleuren op elkaar.
  • Je kunt nu met de pure kleuren ook nog iets met dominantie doen. Je maakt dan de ene kleur dominanter dan de andere. En een kleur wordt een accentkleur.
  • Nu kunnen we ook eens gaan kijken naar de tint, toon en schaduw van de pure kleur. Laten we eerst het hele schema in een tint, toon of schaduw doen.
  • Nu kun je allerlei combinaties maken. Van de ene kleur gebruik je de tint, van de andere een toon. De ene kleur is een accent, de andere kleur is de hoofdkleur. Gewoon van alles uitproberen!

kleurenschema's onderzoeken

Je kunt dus op deze eenvoudige manier heel veel uitproberen. Je zal ook merken waar je een voorkeur voor hebt en dat is juist goed! Kies vooral kleuren die jij interessant vind!

Loop op deze manier alle schema’s door en zo kun je een mooi naslagwerk voor jezelf maken dat alleen over kleur gaat! Heb je de andere opdrachten ook al gedaan?

Lees het anders nog even terug:

Het is namelijk erg leuk om het allemaal in één schetsboek te verwerken. Je eigen kleuronderzoekboek 🙂

Succes!

Liefs Lisetthe

Pin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Laat een reactie achter