Alle kleuren mengen! Alle? Alle!

geplaatst in: blogserie: kleur, tips, tutorials | 0

kleuren mengen

Ik ben er echt een voorstander van dat je zelf kleuren mengt.

Het heeft allereerst als voordeel dat je niet zoveel verftubes hoeft te kopen. Maar het is vooral belangrijk voor je kleurgevoel. Als je zelf kleuren gaat mengen ontdek je hoe kleuren zijn opgebouwd. Hoeveel er van elke kleur in zit en de intensiteit. Daardoor kun je weer gemakkelijker kleuren combineren. Allemaal voordelen dus!

kleuren-mengen1

Kleuren die je nodig hebt om alle kleuren te kunnen mengen:

 

Magenta, blauw en geel bepalen de kleur. Zwart, wit en gebrande sienna maken de kleur tot een tint, een toon of een schaduw.

kleuren-mengen3

Het allerleukste nu is eigenlijk gewoon het doen. Gebruik kleine hoeveelheden verf!

  • Begin eerst eens met 2 kleuren. Bijvoorbeeld magenta en geel. Hoe kun je met deze twee kleuren alle mogelijke tinten mengen? Door één van de twee kleuren als basis te gebruiken. Bij die kleur meng je dan steeds een klein stipje van de mengkleur. Met deze kleur maak je dan een streep in je schetsboek. Zo ga je eigenlijk door, totdat…. Tja, totdat je denkt dat het goed is, of als er niet meer zoveel verandert.
  • Schrijf bovenaan even de kleuren die je gebruikt hebt. Daarmee bedoel ik dus ‘cadmium geel medium’ i.p.v. ‘geel’ :-).
  • Nu kun je de twee kleuren gaan mengen met wit. Dus eerst één kleur als basis kiezen en daar een stipje van een andere kleur aan toevoegen en een stipje wit.
  • De twee kleuren kun je nu met zwart en dan gebrande sienna mengen.
  • Je kunt ook 1 kleur, bijvoorbeeld blauw, met wit gaan mengen. Als hij mooi licht is (of wanneer jij het mooi vindt) kun je ook eens kijken wat het doet als je er nu geel bij doet en/of gebrande sienna. Als je op deze manier gaat mengen geef dan even met een verfstipje aan wanneer je er welke kleur doorheen mengt.

Deze manier van mengen lijkt misschien veel werk (en dat is het ook), maar het is echt goed om het lekker schools te doen en niet zomaar wat te mengen. Op deze manier heb je ook echt wat aan je mengkunsten.

kleuren-mengen2

kleuren-mengen4

Ben je niet verbaast over alle kleuren en tinten die je zelf gemengd hebt? Ik ben heel benieuwd! Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog niet klaar ben met het mengen, maar ik niet wachten tot ik weer even tijd heb! Het is zo leuk om te doen!

 

Liefs en tot gauw Lisetthe

Ik vind het hartstikke leuk als je dit bericht deelt via Facebook enzo ♥

Pin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Laat een reactie achter