Kleur en jouw betekenis.

geplaatst in: blogserie: kleur, tips, tutorials | 0

kleur-betekenis1

Kleuren betekenen bijna voor iedereen iets anders. Als je aan blauw denkt zie je misschien direct de blauwe hemel voor je, maar ik denk juist aan een diepe oceaan. Beide associaties staan symbool voor hele verschillende dingen! Voor jou is het misschien vrijheid (de blauwe hemel) voor mij symboliseert het de diepte van je ziel (oceaan). Het is leuk om hier over na te denken en bij stil te staan. Maar het is ook zeker nuttig voor je kunstwerken en voor je ontwikkeling als kunstenaar.

Doordat je meer weer wat kleur voor je doet en waar je het mee associeert kun je het ook beter toepassen in de praktijk!

kleur-betekenis2

Ik heb daarom een leuke opdracht voor je! We gaan een kleuren onderzoek doen. In dit onderzoek gaan we bekijken wat allerlei kleuren voor ons betekenen.

  • Wat heb je nodig? Een schetsboekje, tijdschriften, lijm, een schaar, stiften,
  • In je schetsboek gaan we een aantal pagina’s reserveren voor het onderzoek. Hoeveel kleuren je gaat onderzoeken is aan jou. Ik ben begonnen met: roze, rood, oranje, geel, groen, blauw en paars. Reserveer zeker één pagina voor een kleur.
  • We gaan lekker bladeren in de tijdschriften, en we gaan opzoek naar kleuren. Ik raad je aan om gewoon alle kleuren die je aanspreken uit te knippen, ipv je te beperken tot één kleur per keer. Je zal merken dat bepaalde tinten je meer aanspreken in een kleur, dat is juist prima. Het gaat hier om jouw kleurbeleving! Je hoeft dus niet opzoek  naar een primaire blauwtint, terwijl je veel meer voelt voor een zachtere tint. Ik merkte op dat ik heel veel blauwgroen uitknipte, dus hier heb ik ook een pagina aan toegewijd. Net als perzik roze, dat vind ik zo’n mooie kleur! Het gaat echt om jouw voorkeur, en om jouw kleuren! Het gaat niet om regeltjes, ik hou niet van regeltjes :-).
  • Als je voor een aantal keuren genoeg hebt gevonden kun je beginnen me plakken. Elke kleur op haar eigen pagina.
  • Nu we het hebben opgeplakt gaan we het analyseren. Wat zie je bij paars? Welke woorden komen er in je op? Welke associaties? Welke emoties? Schrijf deze woorden er overheen. Ik heb de woorden ook nog bij de juiste tint geschreven. Want ook de verschillende tinten binnen een kleur roepen vaak iets anders in je op.
  • Waarschijnlijk merk je op dat je veel van een tint in een bepaalde kleur hebt. Kijk dan ook eens naar een andere variant van die kleur, wat betekent dat voor je?
  • Als je tijdens het bladeren mooie quotes of woorden tegenkomt kun je die natuurlijk ook gebruiken!
 kleur-betekenis5
kleur-betekenis4
Je kunt dit projectje uitbreiden met zoveel kleuren als je maar wil! Op een gegeven moment heb je zo een mooi documentje over kleur en wat het betekent voor jou. Heel inspirerend om even in te kijken als je even niet meer weet welke kleur je wil gebruiken.

Waarom doen we dit eigenlijk niet met verf? Omdat kleur voorkeur nooit alleen komt, het is eigenlijk altijd een combinatie van sfeer en textuur. Deze combinatie verklapt ook veel over jouw betekenis!

Ik ben benieuwd wat je gaat maken en wat het met je doet! Zoals je ziet had ik hulp van mijn dochter, haha.

 

Liefs en tot gauw Lisetthe ♥

Ik vind het hartstikke leuk als je het deelt met anderen!

 

 

Pin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Laat een reactie achter