Dynamisch schilderen, niet lineair.

dyamisch-proces

Het intuïtieve schilderproces werkt met veel verschillende lagen. Hoe bedoel ik dat? Ik schilder het schilderij in een aantal lagen over elkaar heen. Het bestaat niet uit één laag waarin alles gebeurd. Nee, een schilderij wordt opgebouwd uit (soms heel veel) lagen. Op deze manier schilderen is heel spannend en je wordt op allerlei manieren verrast en uitgedaagd. Want wat schilder je over? Wat behoud je? Het schilderen in lagen geeft je ook veel vrijheid. Wat je niet mooi vind verberg je en wat je wel mooi vind accentueer je. Ook kun je eindeloos experimenteren! Eigenlijk is bij mij elk schilderij een experiment :-).

 

Steeds een andere invalshoek.

Het is ook leuk om je bij elke laag op iets anders te richten. Schilder een laag met alleen zwart en wit. Of gebruik in een laag een bepaald penseel. Door jezelf op deze manier te beperken moet je meer beroep doen op je creativiteit!

Ben jij gewend om in verschillende lagen je werken? Of is het nieuw voor je?

 

Dynamisch, niet lineair.

Door het schilderen in lagen krijg je uiteindelijk een heel dynamisch en interessant beeld. En het geeft je steeds de mogelijkheid om weer wat toe te voegen als je ergens een kleurvlak overheen hebt gezet. Dit is geen lineair proces. Het is niet zo dat je begint met een laag, daar een afbeelding overheen zet en het dan afwerkt. Nee, het is een proces waarbij je elementen toevoegt en weer weghaalt tot dat het af is. Hoeveel lagen er nodig zijn is dan ook niet te zeggen, dat is verschillend per schilderij. Alles hangt af van jouw proces, je stemming, je durf en je ervaring.

Kijk eens hoe je het vind om op deze manier te schilderen! Zonder plan, in verschillende lagen, met plezier.

 

Liefs en tot gauw Lisetthe

 

Wil je dit bericht delen via social media? ♥

Pin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Laat een reactie achter