Wat is ‘gewoon’ schilderen eigenlijk?

Intuïtief schilderen valt onder expressieve kunst.

Het is dus heel anders dan bijvoorbeeld schone kunst of fine art. Toch wordt dit laatste gezien als ‘gewoon’ schilderen. Maar ik denk dat dit onderscheid belangrijk is. Niet dat het één beter is dan het ander, maar wel dat het anders is. Veel mensen zien kunst als één geheel, maar daardoor begrijp je de verschillende manieren van benaderen ook niet zo goed. En ben je misschien geneigd om intuïtief schilderen niet als kunst te zien, of het niet te begrijpen.

Ik hoop dat ik je wat helderheid kan bieden.

 

Het intuïtieve proces is niet lineair. Je begint niet met een resultaat in gedachten waarop je het proces aanpast.

Intuïtief schilderen valt onder de expressieve kunst, dat mag duidelijk zijn. Maar hoe is het dan anders? Bij intuïtief schilderen heb je geen duidelijk plan van te voren. Je gaat bijvoorbeeld geen portret schilderen, of misschien uiteindelijk wel, maar dat had je niet van te voren gedacht. Het intuïtieve proces is niet lineair. Je werkt niet met een onderschildering waarop je een voorstelling maakt. Het gaat veel meer om het proces, om het ervaren of om iets uit te proberen. En niet perse om het resultaat. Dat wil niet zeggen dat het resultaat niet belangrijk is. Maar het is meer een resultaat van het proces. Je begint niet met een resultaat in gedachten waarop je het proces aanpast. je hebt geen schetsen gemaakt die je uitgaat werken op een doek. Je hebt geen kleurenstudie vooraf gemaakt. De beslissingen die je tijdens het proces maakt bepaald het resultaat.

 

Je hoeft ook niet altijd alleen maar intuïtief te schilderen. Wie bepaald dat?

Begrijp je nu dat het geen zin heeft om deze twee manieren van werken te vergelijken met elkaar? Het één is niet beter, of echter of mooier dan het andere. Er is plek voor beide! Leer van andere kunstenaars! Je hoeft ook niet altijd alleen maar intuïtief te schilderen. Wie bepaald dat? Maak gerust een uitstapje naar het schilderen van een prachtig landschap. En andersom ook, schilder je altijd portretten? Probeer het resultaat eens los te laten en kijk wat er gebeurd!

 

Was dit onderscheid voor jou altijd al duidelijk? Of heb je de neiging om verschillende manieren van werken met elkaar te vergelijken? Ik hoop dat ik je dan wat helderheid heb kunnen geven 🙂

 

Tot gauw, liefs Lisetthe ♥

Pin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Laat een reactie achter